schalen

De schalen die ik maak zijn geïnspireerd op organische vormen. Ik werk veel met donkere klei die ik graag ruw afwerk. Dit in tegenstelling tot de binnenkant van de schaal die ik juist vaak glad en tot detail afwerk.

 

Voor de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt heb ik een schaal van keramiek gemaakt met de titel: Moderne Oude Man. De vorm van de schaal is geïnspireerd op een stuk papier dat door de eeuwen heen gekruld en afgebrokkeld is, maar in zijn fragmentatie toch zijn schoonheid behouden heeft. Op het papier staat een tekening, die gebaseerd is op een ets van Rembrandt; Oude man, de blik naar beneden gericht: driekwart naar rechts, 1631. Zoals Rembrandt de afbeelding op de etsplaat kraste, zo heb ik de lichte kleilaag weg gekrast, zodat de dieperliggende donkere kleilaag zichtbaar wordt, de zogenaamde sgraffito-techniek.

 

Bovenstaande schaal is een dubbelwandige schaal die rust op ribben, hierdoor krijgt de schaal een lichte en fragiele uitstraling. In tegenstelling tot de ruw gevormde ribben, is de binnenkant glad geglazuurd met een eigen ontwikkeld glazuur. Dit levendige glazuur is op basis van Zinkoxide en Koperoxide, wat voor de mooie levendige groene kleur zorgt.